Vliegveld Hingene 1940 – De vergeten geschiedenis van Tante Ju

Vliegveld Hingene 1940

In 1940 werd België ingenomen door het Duitse leger. Tijdens de bezetting bouwden de Duitsers verschillende vliegvelden in België, waaronder ook in het kleine dorpje Hingene, gelegen in het noorden van België. Het vliegveld van Hingene werd gebruikt voor transportvluchten en als uitvalsbasis voor Duitse troepen.


Op het vliegveld van Hingene werden verschillende soorten vliegtuigen ingezet, waaronder de Junkers JU-52, beter bekend als “Tante Ju”. Dit multifunctionele transportvliegtuig werd veel gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog, onder andere voor goederentransport en het vervoeren van parachutisten. De neus van het toestel was kenmerkend met zijn drie motoren, terwijl de rest van het vliegtuig was gemaakt van metalen golfplaten. Ondanks zijn ogenschijnlijk fragiele uiterlijk was de Tante Ju verrassend sterk en betrouwbaar, aldus de boekjes.

Op foto’s uit die tijd zien we Duitse soldaten poseren voor de Tante Ju op het vliegveld van Hingene. De boer van Hingene keek er toen naar, maar vandaag de dag is het vliegveld van Hingene niet meer in gebruik en de geschiedenis lijkt vergeten.

Toch is het interessant om stil te staan bij deze gebeurtenissen en ons te realiseren hoezeer ons land werd beïnvloed door de Tweede Wereldoorlog. Het vliegveld van Hingene en de Tante Ju spelen hierin een kleine maar belangrijke rol. Het zijn tastbare overblijfselen van een tijdperk dat we ons moeten blijven herinneren, om te voorkomen dat we dezelfde fouten maken in de toekomst.

Hoewel het vliegveld van Hingene nu is verdwenen, zijn er nog steeds veel plaatsen in België waar je kunt leren over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Door ons te verdiepen in deze geschiedenis, leren we niet alleen over het verleden, maar kunnen we ook begrijpen hoe de gebeurtenissen van toen ons hebben gevormd tot wie we nu zijn.