Van 14 tot 25 februari slaan Europa Direct en kasteel d’Ursel de handen in elkaar voor een leerrijke daguitstap. Ze ontvangen 333 leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar die het ene dagdeel de EUropa Xpert workshop volgen en het andere dagdeel op ontdekking gaan in het kasteel. De deelnemende scholen komen uit Bornem, Liezele, Puurs-Sint-Amands, Rumst en Edegem.
Verplicht erfgoed bezoeken?
In het kasteel debatteren de jongeren in een nagespeelde Europese ministerraad over een wetsvoorstel dat scholen wil verplichten om belangrijke erfgoedsites te bezoeken. Elke leerling vertegenwoordigt één land en vertolkt in een rollenspel de mening van dit land. Na deze ‘ministerraad’ kunnen de kinderen ook over hun eigen mening van gedachte wisselen. Het rollenspel is een onderdeel van de interactieve EUropa Xpert-workshop van Provincie Antwerpen. Tijdens de workshop leren de jongeren over het ontstaan van de Europese Unie, hoe Europese regelgeving ontstaat en de werking van de EU. Ze maken ook een Europese begroting op en sluiten af met een quiz. Verdienen ze meer dan 1000 euro met deze quiz? Dan trekken ze als EUropa Xpert terug naar school.
“Zonder het zelf te beseffen, staan onze kinderen nu al met beide voeten in de Europese Unie. Dagelijks leven ondervinden ze de impact van de Europese Unie op hun leven, zonder daar echt bij stil te staan. Van veilig speelgoed tot kartonnen rietjes in hun drankje, de EU is overal. Europa Direct vertrekt vanuit die alledaagse dingen om het Europese project aan de leerlingen te verklaren,” aldus Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Europese samenwerking.
Leven in de achttiende eeuw
“We willen van de gelegenheid gebruik maken om de jongeren in contact te brengen met erfgoed. Daarvoor is het kasteel d’Ursel natuurlijk uitermate geschikt”, vult gedeputeerde Mireille Colson aan. ”Het is bijzonder fijn te zien dat de kinderen hier op een speelse manier zoveel leren over de geschiedenis.” Jonkers en jonkvrouwen ontdekken tijdens de ontdekkingstocht ‘Hier met de pruik’ hoe adellijke kinderen in de achttiende eeuw leefden. Hoe zagen hun kleren er uit? Van wie kregen ze les? Wat leerden ze dan? Welke spelletjes speelden ze? We volgen ook de avonturen van Conrard-Albert d’Ursel, die op zoek ging naar een vrouw, maar trouwde met haar handschoen.