Eerste editie van ‘Winterlicht’ in de abdij van Bornem

Bornem verwelkomt dit jaar de allereerste editie van ‘Winterlicht’ op vrijdag 8 december, een evenement dat vanaf 17:00 uur de start markeert van de kerst- en winteractiviteiten in de regio.


Het epicentrum van deze viering is de abdijkerk, het liturgische hart van Groot-Bornem. Hier pronken een kerststal en een kerstboom opvallend op het abdijplein. Een speciaal moment wordt ingeluid door burgemeester Greet De Bruyn, die om 18:30 uur de kerstverlichting symbolisch zal ontsteken, gevolgd door de opening van een sfeervolle kerstmarkt zowel op het plein als binnen de abdijmuren.

Bezoekers kunnen zich verheugen op kraampjes met allerlei lekkernijen, waaronder traditionele pannenkoeken en wafels, maar ook lokale specialiteiten zoals gebakken palinghapjes en Rupel-gin. De toeristische dienst biedt bovendien unieke geschenkmanden aan, samengesteld uit deze streekproducten.

Binnen in de abdij draait alles om warmte en gezelligheid. Standhouders presenteren een scala aan decoratie-ideeën, geschenken en gadgets, variërend van handgemaakte sieraden en keramiek tot technische 3D-geprinte objecten. Boekenliefhebbers kunnen terecht bij de Heemkundige Kring Klein-Brabant voor een selectie aan interessante publicaties. Bovendien hebben de vrijwilligers van de dienst Erfgoed en Toerisme unieke kerstversieringen en gevouwen boekprojecten gecreëerd.

Muzikale animatie is er in de vorm van saxofoonmuziek en orgelspel, terwijl Circus El Fiasco jongleeracts en spektakel verzorgt. Voor de kleintjes zijn er lichtjes-verhalen in de abdijbibliotheek en een fotoshoot met de kerstman, vastgelegd door fotograaf Willem Rosiers. Daarnaast kan men genieten van de foto-expo ‘Gezichten van de Boerenkrijg’.

Wie de avond wil verlengen, kan terecht in B&B De Lotuspoort, waar gezonde hapjes op het menu staan.

Het bezoek aan de abdij is kosteloos, waardoor ‘Winterlicht’ een perfecte gelegenheid biedt voor een gezellige familie-uitstap in Bornem.