De Geschiedenis van: Het Huis Van Oostenrijk

In 1872 werd in de Bornemse ‘Statiestraat’ een hoekhuis opgetrokken met bijbehorende zaal. In 1935 werd de bouw aangepast, en er kwam een tweede verdieping op het bestaande gebouw. Het volkscafé stond jarenlang bekend als ‘Het Huis Van Oostenrijk’. Pas na de Tweede Wereldoorlog kreeg de achterliggende zaal een eigen naam: ‘Zaal Victory’.

De geschiedenis van Het Huis van Oostenrijk begon in de jaren 1870. In Bornem was men druk bezig met het aanleggen van de spoorlijn Mechelen-Terneuzen. Deze spoorlijn sneed het perceel van Graaf de Spoelbergh schuin doormidden, waardoor een verkaveling ontstond. De grond werd verkocht aan ene Alexander Cranleux-Nioaessens. In 1872 liet hij er een herberg bouwen. In 1877 werd de herberg al vergroot met een woning/zaal.

Victor Van Oostenrijk

Victor Van Oostenrijk, de zoon van landbouwer Jan Baptist van de stenen molen, is de originele naamgever van de herberg. Op 25-jarige leeftijd trad hij in het huwelijk (14 januari 1873) in Hingene met Maria Antonia Castelijn, twee jaar jonger dan hij. Ze hadden de herberg op de Kouter gehuurd van het recent overleden echtpaar Philip Van Lent en Rosalie Verbiest. Toen ze echter de kans zagen om de nieuwe herberg, vlak bij het station, over te nemen, was de beslissing snel genomen.

Het nieuwe etablissement kreeg de naam ‘t Huis Van Oostenrijk. De zaken liepen voorspoedig en in 1877 werd de herberg uitgebreid. In 1885 werd er zelfs een magazijn toegevoegd, dat meer als een zaal fungeerde. In 1887 maakte de duivenmaatschappij ‘de Pluim’ gebruik van de zaal voor haar evenementen. Oorspronkelijk was deze ruimte alleen bedoeld als opslagplaats voor kolen, aangezien Victor in bijberoep een kolenhandel was gestart. Victor, die nogal klein was van gestarte, kreeg de bijnaam “Victorreke”, waardoor de naam van de herberg als snel bij Victorrekes werd.

Op 24 maart 1914 kochten Jos Van Fraeyenhoven en zijn echtgenote Mathilde van Den Broeck het volkscafé. Mathilde was het nichtje van Victor Van Oostenrijk. In 1918 overleed Jos Van Fraeyenhoven. De opvolgers waren Gilbert Van Fraeyenhoven en zijn vrouw Maria Henrica Segers.

Latere huurders

In 1950 huurde Desiré Van De Vondel het pand, Jos Bernaerts huurde het gedurende de periode 1957-1963. Op 3 juli 1964 heropende de gezusters Vergauwen het café.

Het huis van Oostenrijk was jaren lang in de handen van het gezin Josephus Vergauwen (°1919-2009) én Caroline Borghijs (1921-1981). In 1976 nam hun dochter, Maria Vergauwen en schoonzoon Karel Cools (°1951-2021) het café over. Tal van gerenommeerde artiesten hebben er schitterende optredens verzorgd in de bijhorende zaal Victory. Denk hierbij aan namen als Eddy Wally, Jimmy Frey, The George Baker Selection, Earth & Fire en Mouth & MacNeal.

Begin 2013 kocht het naastgelegen seniorencentrum “het Huis Van Oosterijk”. Op 28 november 2015 verlieten Karel en Maria hun volkscafé na een uitbundig bal. In 2021 overleed Karel Cools oftwel “Sjale van Victorrekes” op 69-jarige leeftijd.

Josephus “Jos” Vergauwen, uitbater

Info: Jos Winckelmans, Gemeente-archief, Het Laatste Nieuws, GVA